15.8 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Botter Apartmanı Kurtuluyor – Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi İstiklal Caddesinde Açılıyor!

Botter Apartmanı yani nam-ı diğer Casa Botter, İstiklal Caddesi’nin gül yüzlü mirası için harika bir haber geldi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB Miras tarafından cephe restorasyonu yapılan Botter Apartmanı’nın Casa Botter adıyla Sanat ve Tasarım merkezine dönüştürüldüğünü duyurdu.

Polat, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yarından itibaren Botter Apartmanı tüm İstanbulluların. Yok oluşa terk edilmiş Botter Apartmanı, İBB Miras eliyle UNESCO Tasarım Şehri İstanbul’un Tasarım Merkezi’ne dönüşüyor. @CasaBotter hesabımızı elden ele yaygınlaştıralım mı?” dedi.

İbb Miras

Tarihçesi

Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’in terzisi ve modacı Jean Botter’in oturması için ünlü mimar Raimondo D’Aronco tarafından tasarlanan Botter Apartmanı, Beyoğlu’nun en önemli mimari yapılarından biri. Dünyada 19. yüzyılın sonlarına doğru yükselen Art Nouveau akımının Türkiye’deki göze çarpan örneklerinden biri olan Botter Apartmanı, artık mesken olarak kullanılmıyor olsa da çok büyük bir mimari öneme sahip olduğu bir gerçek. Çünkü kendisi İstanbul’daki ilk Art Nouveau tarzındaki bina!

Botter Apartmanı

Mimarı İtalyan D’Aronco

İtalya Gemona doğumlu olan mimar D’Aronco, Venedik Akademisi’ni mimar olarak bitirmiş ve 1893’te II. Abdülhamit tarafından Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi’nin projelerini hazırlaması için İstanbul’a davet edilmiş. Raimondo D’Aronco’nun, 1900’lere kadar süren İstanbul’daki çalışmalarında oryantalist yaklaşımlar oldukça belirgin. D’Aronco, 1900’lerden sonra Art Nouveau üslubunda çalışmalar yapmış ve Botter Apartmanı’ndaki özgün tasarımı ile meslek yaşamında zirveye ulaşmış. Jean Botter ise 1900’lerin başında, mesleki çalışmalarını Avrupa’daki gibi kurumsallaşmış şekilde, bir moda evinden sürdürmeye karar vermiş ve Raimondo D’Aronco’ya hem moda evi hem de aile üyelerinin hayatlarını geçirebilecekleri bu yapıyı yaptırmış. İyi ki yaptırmış! Bu sayede İstanbul çok kıymetli bir miras kazanmış.

Kaynak: The Magger

EN SON HABERLER