17.1 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 18, 2024

Beyoğlu Senin ‘den Etkileyici Bir Tarlabaşı-Dolapdere Raporu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İPA (İstanbul Planlama Ajansı) ve İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı ortaklığıyla yürütülen ve Beyoğlu Strateji Planının, Beyoğlu’nun tüm bileşenlerini ve konularını bir arada ele alarak bir yol haritası oluşturmayı amaçalayan Beyoğlu Senin Proje Ofisi, Tarlabaşı ve Dolapdere semtlerinde gerçekleştirdiği odak kadın görüşmeleri raporunu Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin katkılarıyla hazırlayarak yayımladı.

Çalışma kapsamında 2021 yılı 30 Ekim, 31 Ekim ve 18 Kasım tarihlerinde, 25-65
yaş arası, 9’u Tarlabaşı Çukur Mahallesinde 1’i Tarlabaşı Bülbül Mahallesinde 4’ü ise Dolapdere Yenişehir Mahallesinde yaşayan 4 kadınla gerçekleştirilen odak grup görüşmeleri dört ana başlık altında sunuldu.

Rapora Ulaşmak İçin: https://sehirplanlama.ibb.istanbul/wp-content/uploads/2022/01/BeyogluSenin_Tarlabasi-Dolapdere-Kadin-Odak-Grup-Gorusmeleri-Raporu.pdf

Hep Evde Kalanlar

Raporda görüşülen kadınların ortak problemleri gözler önüne seriliyor. Gündelik hayat pratiklerinin benzerliklerinin yanı sıra sorunlarının da ortaklaştığını gözlemleniyor. Göç, altyapı sorunları ve sosyalleşecek alanların yokluğunun yanı sıra çocuklar konusunda endişeler ön plana çıkıyor. Kadınlar evde hizmet ile günü geçirdiklerinden çocuklarını yeterince dışarı çıkaramadıklarından bahsediyor.

Altyapı Eksikleri ve Kirlilik

Bölgede yapılan ekonomik faaliyetlerin getirdiği (atık toplayıcılığı ve midyecilik) kirlilik ve çöp konteynırı eksikliği oldukça sık vurgu yapılan bir sorun olarak dikkat çekiyor. Tarlabaşı semtinde yaşayan kadınlar karanlık sokaklardan şikayetlerini dile getiriyorlar.

Beyoğlu’nda Kadın Olmak

Türkiye’de ve İstanbul’da kadın olmanın çok zor olduğunu, kendilerini çok değersiz
hissettiklerini ve her gün çıkan haberlerden oldukça olumsuz etkilendiklerini,
korktuklarını ve özellikle kız çocuklarını bu nedenle dışarı çıkarmak istemediklerini söylüyorlar.

“Kadın tek başına çıkamaz dışarıya 7’den sonra. Bir yere giderken
mutlaka bir erkeği yanına almak durumundasın.”

Taksi Yine Sorun

Dolapdere semtinde de taksi bulmanın zorluğu görüşmelere yansıyor. Acil durumlarda yada geç saatlerde taksi bulamadıklarını, başka bölgelerde bulduklarında ise şoförlerin Dolapdere semtine gelmek istemediklerini belirtiyorlar.

Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin Bölge için Önemi ve Katkısı

Raporda Tarlabaşı Toplum Merkezi ‘nin uzun yıllardır bölge halkıyla kurduğu güven ilişkileri ve alandaki bilgi birikimi nedeniyle görüşülen kadınlar kendileri ve çocukları için TTM’de dahil olabilecekleri daha fazla alan ve etkinlik talebinde bulunuyorlar. TTM bu ihtiyaçları karşılayabilmek için İBB ile işbirliğine açık bir kurum olarak raporda yer alıyor.

“TTM dışında gidebileceğimiz hiçbir alan yok, ihtiyaçlarımızı ve
taleplerimizi karşılamak için.”

Fotoğraf: Tarlabaşı Toplum Merkezi 

tarlabaşı toplum merkezi

 

 

EN SON HABERLER