20.3 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 25, 2024

İBB’den Korkutan Deprem Raporu: Beyoğlu’nda 4 Bin 200 Bina Yıkılabilir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul depremine ilişkin ‘Olası deprem kayıp tahmini’ kitapçığını yayınladı. Kitapçığa göre Beyoğlu’nda 4 bin 200 bina yıkılabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle ‘İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi-2019’ hayata geçirildi. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, bu projenin çıktılarını özelleştirdi.

Çalışmada 7.5 Şiddetinde Bir Deprem Baz Alındı

1999 Gölcük (M=7.4) ve Düzce (M=7.2) yıkıcı depremlerden edinilen deneyimler ışığında hazırlanan, ilçelere özel olarak analizler ve haritalamalar yapılarak, İstanbul’un 39 ilçesi için ‘İlçe Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları’ üretildi.

Olası bir depremde ilçe ve mahallelerdeki bina hasarları, olası can kaybı ve yaralanmalar, altyapı hasarları ve geçici barınma ihtiyacı gibi bileşenler analiz edilerek rapor haline getirildi.

Beyoğlu’nda 4 Bin 200 Bina Yıkılabilir

Kitapçıklarda olası bir İstanbul depreminde ortaya çıkacak bina hasarları ve geçici barınma ihtiyaçlarının büyüklüğü dikkat çekti.

Arnavutköy’de 2 bin, Ataşehir’de 3 bin, Bağcılar’da 10 bin, Bakırköy’de 6 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Büyükçekmece’de 9 bin, Çatalca’da 2 bin, Esenler’de 5 bin, Fatih’te 15 bin, Kâğıthane’de 2 bin, Kartal’da 4 bin, Küçükçekmece’de 13 bin, Sancaktepe’de 3 bin, Silivri’de 9 bin, Sultanbeyli’de 45 bin, Tuzla’da 7 bin, Üsküdar’da 4 bin yapıda orta ve üstü hasar meydana gelmesi bekleniyor.

Beyoğlu’ndaki Binaların Yüzde 2’sinin Çok Ağır Hasar Görmesi Bekleniyor

Beyoğlu kitapçığında değerlendirme bölümünde yer alan açıklamalar şu şekilde:

“Buna göre Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Beyoğlu’ndaki binaların ortalama %58’inin hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %26’sının hafif, %11’inin orta, %3’ünün ağır ve %2’sinin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Beyoğlu’nda, analiz edilen toplam bina sayısı 27.335’tir. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Öte yandan, orta hasarlı binaların da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde, Beyoğlu’ndaki binaların ortalama %16’sının (yaklaşık 4.382 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 22.953 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.

Mw=7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminin, en kötü senaryo olan gece meydana gelmesi halinde, Beyoğlu’nda ortalama 217 civarında can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 150 kişinin ağır yaralanabileceği ve 609 kişinin de hastane şartlarında tedavi görmesi gerekebileceği öngörülmektedir.

Mahalle Bazlı Bina Hasar Tahminleri

beyoğlu deprem ibb tahmin

Mahalle Bazlı Can Kaybı – Yaralanma Tahminleri

beyoğlu ibb tahmin deprem

10.295 Hanelik Acil Barınma İhtiyacı Ortaya Çıkacak

Deprem sonrası insanların, hasarlı olmasa da binalara girmeyip bir süre dışarda olmayı tercih etmeleri de genel resmi ağırlaştıran bir durumdur. Beyoğlu’nda Mw=7.5 senaryo depremi sonrasında 10.295 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, 30.885 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağı beklenmektedir.

Detaylı Beyoğlu raporu için: http://depremzemin.ibb.istanbul/wp-content/uploads/2020/06/beyoglu.pdf

Binaların Yüzde 90’ı 2000 ve Öncesi Yıllarda İnşa Edilmiş

Bu doğrultuda alınabilecek önlemler açısından ilçenin kentleşme karakterine bakıldığında, Beyoğlu’ndaki yapıların yaklaşık %50 oranında 1-4 kat aralığında yer aldığı görülmektedir. Yapı yaşları baz alındığında ise yapıların yaklaşık %90’ının, 2000 ve öncesi yıllarda inşa edildiği tespit edilmiştir. Deprem kaynaklı riskin azaltılmasına yönelik eylemlerde, önceliğin bu yapı grupları olması gerektiği düşünülmektedir.”

EN SON HABERLER