14.7 C
İstanbul
Pazar, Nisan 28, 2024

AKM’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Özel ‘SÜS’ Sergisi

Türkiye’nin kültür ve sanat merkezi Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Beyoğlu’nda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel “SÜS” adlı sergiye ev sahipliği yapacak. Sergi, kadının yaşamındaki derin izleri ve sosyo-kültürel etkileşimleri sanatın diliyle ele alan 13 sanatçının 31 eserinden oluşuyor. “SÜS” sergisi, 8 Mart’ta başlayacak ve 31 Mart’a kadar Beyoğlu’ndaki AKM Galeri’de ziyaret edilebilecek.

Atatürk Kültür Merkezi’nde son üç yıldır geleneksel hale gelen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sergilerinin bu yılki teması “SÜS” olarak belirlendi. Sergi, kadın sanatçıların eserlerinin yer aldığı ilk yılın ardından bu kez erkek sanatçıların bakış açısını da yansıtarak geniş bir perspektif sunuyor.

“SÜS” kavramı, insanlığın tarih öncesi dönemlerinden günümüze kadar değişen sosyal, kültürel ve estetik etkileşimlerle şekillenen karmaşık bir kavramı ifade eder. Bu sergide, süsün kadının yaşamındaki rolüne, emeğine ve dişilikle ilişkilendirilmiş anlamlarına odaklanılıyor. Sergide yer alan eserler aracılığıyla, kadın bedeninden başlayarak tarih boyunca değişen süs anlayışının izleri, semboller, isyan, özlem, aidiyet ve sevgi gibi temalar üzerinden işleniyor.

Sergi boyunca her cuma günü, AKM Kütüphanesi’nde kadın sanatçıların katılımıyla söyleşi programları düzenlenecek. İlk söyleşi, sanat tarihçisi ve eleştirmen Nilgün Yüksel’in “SÜS” kavramını ele aldığı bir etkinlik olacak.

“SÜS” sergisi, Mahmut Karatoprak, Haydar Akdağ, Mahmut Aydın, Süleyman Saim Tekcan, Taner Yılmaz, İskender Giray, Celaleddin Çelik, Bahadır Çolak, Devabil Kara, Egemen Kemal Vuruşan, Bilal Hakan Karakaya, Kadir Akyol ve Mahir Güven gibi sanatçıların eserlerini ücretsiz olarak Beyoğlu’ndaki AKM Galeri’de ziyaretçilere sunuyor. Bu özel etkinlik, kadınların sanatta ve toplumda hak ettikleri yerin vurgulanması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

EN SON HABERLER