13 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024

İnan Güney: Bu Seçim Beyoğlu İçin Dönüm Noktası Olacak

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Beyoğlu Belediye Başkan adayı İnan Güney ile Beyoğlu’nun geleceğine dair umutlarını, projelerini ve seçmenlere mesajını konuştuk.

1.Seçime az bir vakit kalmış durumda, nasıl hissediyorsunuz? Heyecan durumunuz nedir?

Seçime saatler kaldı, çok heyecanlıyım. Beyoğlu’nda yaşayan her bireyin hayatını iyileştirecek projelerimizi hayata geçirme fırsatını yakalayacak olmanın verdiği bir heyecan içindeyim. Göreve geldikten sonra uygulayacağımız programlar ve projelerle Beyoğlu’nun kültürel ve sosyal dokusunu güçlendirecek, eğitimden sağlığa, yerel ekonomiden çevre politikalarına kadar birçok alanda iyileştirmeler yapacak olmanın heyecanını yaşıyorum. Bu seçim, Beyoğlu için bir dönüm noktası olacak ve bu potansiyeli gerçekleştirebilecek olmak beni son derece motive ediyor.

  1. Öncelikle seçim güvenliği konusunu sormak isterim. CHP olarak Beyoğlu’nda sandık görevlileri noktasında herhangi bir problem var mıdır?

Seçim güvenliği konusunda her zaman dikkatli davrandık. CHP olarak Beyoğlu’nda sandık güvenliği ve sandık görevlileri konusunda kapsamlı bir çalışma yürüttük. Şunu söyleyebilirim ki sandıklar emin ellerde. Eğitimli ve deneyimli ekiplerimizle, seçim günü her türlü sorunun önüne geçmek için gereken tüm önlemleri aldık. Sandık görevlisi olacak arkadaşlarla toplantılar düzenledik, eğitimlerimizi tamamladık, planlamamızı gözden geçirdik. Okul okul, sandık sandık hazırlandık. Vatandaşlarımızın attığı her bir oyun takipçisi olacağız. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun da dediği gibi ‘Kimsenin hakkını yemeyeceğiz, hakkımızı da yedirmeyeceğiz’. Oylarımıza sahip çıkacak tüm yol arkadaşlarıma şimdiden özverileri için teşekkür ederim.

  1. Günlerdir sahadasınız, bu süreçte yaşadığınız sizi mutlu eden, şu an ilk aklınıza gelen anınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

Seçim çalışmalarımız sırasında yaşadığımız pek çok unutulmaz an var, ama bazıları var ki ömür boyu hafızamda yer edinecek. Bir gün, mahalle gezilerinden birinde, bir anne bize yaklaştı ve oğlunun engelli olduğunu söyleyerek bizi evine davet etti. Dairelerinin kapısında bizi karşılayan Ali’nin gözlerindeki ışık, tüm yorgunluğumu bir anda silip götürdü. Onunla göz göze geldiğimizde, dünyadaki tüm samimiyet ve masumiyeti hissedebiliyordum. Onun sıcaklığı, samimiyeti ve bana olan inancı, yüreğime işledi. ‘Kazanacağız,’ dedi bana. O an, bu seçimlerin sadece bir siyasi yarış olmadığını, insanların hayatlarına dokunmak, onların hayatlarını iyileştirmek, umutları ve hayalleri desteklemek için olduğunu bir kez daha anladım. Ali’nin cesareti ve umudu, seçim mücadelemizde ilerlemek ve Beyoğlu’nu daha iyi bir geleceğe taşımak için ilham kaynağı oldu.

  1. Mevcut belediye başkanı geçtiğimiz beş yılda en başarısız olduğu konu sizce ne idi? 

Seçim çalışmalarım boyunca gördüm ki vatandaşın siyasetçiye inancı kalmamış, vaat duymaktan yorulmuş, bir şeylerin değişeceğine olan inancı azalmış, bu çok acı bir durum. Esnaf ziyaretlerinde, pazar ziyaretlerinde en fazla duyduğum cümleler, seçim öncesinde oy istemek için gelen sonrasında da bir daha uğramayan, halkın arasına karışmadan belediyeyi belediye binasından yöneten siyasetçiler. Ben diyorum ki sürekli halkın içinde, sokakta olacağım. Beyoğlu’nu birlikte, ortak akılla yöneteceğiz. Her şeyden önce bu yönetim anlayışını değiştireceğiz. Diğer bir nokta bütün belediyelerin yapmakla yükümlü olduğu temel hizmetlerdeki aksaklıklar, bu bir lütuf değil, zaten yapmamız gereken şeyler. Beyoğlu’nun yollarına bakıyorsunuz, 30 yıldır dokunulmamış. Kasımpaşa da hizmet alamamış, Cihangir de. Temizlikte de ciddi sorunlar var. Yine bakıyorsunuz kentsel dönüşümde 30 yıldır vaat dinlemekten yorulmuş vatandaş. Evini, mülkünü kaybetme korkusu yaşıyor. Diğer bir taraftan bakıyorsunuz çocuklarımız için yeterli kreş yok, gençler işsiz, emekliler ekonomik koşulların altında ezilmiş, kadınlar için ne sosyal olanaklar var ne de istihdam olanakları var. Bütün bunları çözmek için güçlü, ayakları yere basan projelerle geliyoruz. En önemli konulardan bir tanesi de Beyoğlu’nun kimliksizleştirilmesi. Çok kültürlü, çok sesli, kültür ve sanatla anılan bir kent, tek tip bir kültürün baskısı altında. Sanatçılar gitmiş, kültürel mekanlarını kaybetmiş, hafıza mekanları birer birer kaybedilmiş. Biz Beyoğlu’nu eski ihtişamlı günlerine geri döndüreceğiz.   

        

  1. 1 Nisan’da Belediye Başkanı olacak İnan Güney Beyoğlu’nda 3 başlıkta neleri değiştirecek?

Beyoğlu’nun en önemli sorunların biri kentsel dönüşümdür. Bakın 30 yıldır Okmeydanı bölgesinde bu sorunu aşacak bir adım atılmadı. Hacıahmet, Piripaşa, Fetihtepe, Piyalepaşa, Keçecipiri ve Kaptanpaşa mahallelerinde ciddi bir sorun. Her seçim öncesi kullanılan bir siyaset malzemesi oldu. Kimse oranın derdiyle dertlenmedi. Ben Örnektepe’de doğmuş büyümüş, bu vaatleri duyarak ömrünü geçirmiş biri olarak bu konuyu siyaset malzemesi olmaktan çıkaracağım. KİPTAŞ’ımızla, kamu ve özel sektör işbirlikleriyle ada ada çalıştığımız kentsel dönüşüm alanlarında somut adımlar atacağız, göreve gelir gelmez çalışmaya başlayacağız. Belediyenin Dönüşüm Aş. şirketini aktif hale getireceğiz.

Beyoğlu’nun yine en büyük problemlerinden birisi otopark. Her mahallede otopark sorunu var. Geçenlerde Tophane’de komşu komşuyu otopark kavgası yüzünden öldürdü. İnsanlar akşam park edecek yer bulmak için kaç tur atıyor. Bu sorun bugünden yarına oluşmuş bir problem değil, yılların çözümsüzlüğü. Çünkü bu konuda kafa yormamışlar, vatandaşın derdini çözmeye odaklanmamışlar. Şimdi biz belirlediğimiz alanlarda yeraltı otoparkları, kapalı pazaryeri ve üstü sosyal donatı alanları olacak şekilde projeler yapacağız. Aynı Piyalepaşa’da İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun yaptığı katlı otopark ve pazaryeri projesi gibi. Yine ulaşım konusunda, Beyoğlulu komşularımın en çok mutluluk duyacağı konulardan birisi Okmeydanı’na açılacak metro olacak. Ulaşım sıkıntısı yaşayan mahallelerimizde de düzenli ring seferleri düzenleyeceğiz. 

Beyoğlu’nun çok sorunu var. Ama en önemli başlıklardan bir tanesi de sosyal dayanışma ve işsizlik. Belediyelerin bu ekonomik koşullarda vatandaşın yükünü azaltması gerekiyor. Çarşıda, pazarda emekliler durduruyor beni, artık istedikleri gibi alışveriş dahi yapamayacak durumdalar. Emeklilerin içinde bulunduğu durumu da siyaset malzemesi olmaktan çıkarmamız gerekiyor. Yıllarını bu ülke için vermiş, artık belli bir yaşa gelmiş, vatandaşlarımızın huzuru siyasetçilerin iki dudağının arasında olamaz. Biz emeklilerimizin 1 liraya çay içebilecekleri, birlikte sosyalleşebilecekleri emekli evlerini açacağız. En önem verdiğim projelerden bir tanesi bu. Kültür gezileri ile İstanbul içinde ve şehir dışında seyahatler düzenleyecek, emekliliklerinin tadını çıkarmalarını sağlayacağız. 

Gençlerimizin için de önemli projelerimiz var. Beyoğlu turizmde, ticarette Türkiye’nin kalbi olan noktalardan bir tanesi. Bir yandan nitelikli işgücü arayan işveren var, bir yanda iş arayan gençler. Bu nedenle bu projeye ‘Beyoğlu’nun iki yakasını bir araya getireceğiz’ diyoruz. ‘Beyoğlu İşimiz’ programı ile gastronomi, hizmet, turizm, tasarım, mimarlık ve restorasyon alanlarında nitelikli gençler yetiştireceğiz. Yine Beyoğlu Hünerli Eller Projesi ile zanaatkarlar yeteneklerini gençlere aktaracak, onların yanında usta-çırak ilişkisi içerisinde yetişecekler. Öte yandan ilk işini kuracak gençlere ve kadınlara 50 bin lira ayni ya da nakdi yardım yapacağız.    

Kadınlar için de önemli projelerimiz var. Ailenin en büyük yükünü çekenler onlar. Örnektepe, Sururi, Hacıahmet, Küçükpiyale’de açacağımız Aile Yaşam Merkezlerimizde kadınlara sosyal ve psikolojik olarak destek olacak. Sosyal çalışmacılarımız, ailelerin mevcut durumunu, ev içi şiddet var mı, geçim sıkıntısının boyutu, engelli, çocuk sayısı, uyuşturucu kullanan, bakım desteği gereken aile büyükleri var mı, tüm datayı çıkarıp belediye olarak yanlarında olacağız. Örnektepe’de Kadın İstihdam Merkezi kuracağız. İş kurmak isteyen kadınlara destek olacağız. Evde üretim yapan kadınlar için turist nüfusunun fazla olduğu alanlarda Kadın El Emeği Pazarı kuracağız. 

Çocuklarımız için her mahalleye kreş açacağız. Bu, hem çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim alması hem de kadınların çalışma hayatına girebilmesi için önemli bir adım. Anneler, babalar çocuklarını güvenle bizim kreşlerimize bırakacak. Çocuklar için en önemli projelerden bir tanesi de Okul Beslenme Paketi. Bizler biliyoruz ki, bazı mahallelerde çocuklar öğle teneffüsünde sınıftan kaçıyor, çünkü beslenme getirememiş. Biz hiçbir çocuğumuz açlıkla sınanmasın, beslenmesinden geri kalmasın diyoruz. Çocukları aç okula giden bir belediye yerin dibine batsın. En büyük önceliğimiz onlar. Bunu çocukları rencide etmeden, sağ elin verdiğini sol el görmeyecek şekilde düzenleyeceğiz. Yemekleri akşamdan evlere teslim edeceğiz. Bütün mahallelerine eşit hizmet giden, bütün çocukların hizmetlerden eşit yararlandığı bir ilçe hedefim var.  

  1. Son olarak Beyoğlulara sandığa gitmeden önce son mesajınız ne olur? 

Beyoğlu’nda yaşayan her bir birey, bu tarihi ve kültürel zenginliğe sahip bölgenin geleceğini şekillendirme gücüne sahibiz. Sandığa gidin, sesinizi duyurun ve geleceğimizi birlikte inşa etmek için bu demokratik hakkınızı kullanın. Unutmayın, her bir oy, Beyoğlu’nun yarınlarını daha parlak hale getirecek bir adımdır. Seçimlerin barış, huzur ve adalet içinde geçmesini diliyor, siz değerli Beyoğlu sakinlerinin destek ve katılımıyla geleceğe umutla bakmayı arzuluyorum. Hep birlikte daha güzel bir Beyoğlu için, sandık başına!

İnan Güney’in projelerinin incelemek için: https://inanguney.com/beyoglu_book_web.pdf

 

EN SON HABERLER