12.7 C
İstanbul
Cumartesi, Nisan 27, 2024

CHP’nin Beyoğlu Adayı İnan Güney Projelerini Açıkladı

CHP Beyoğlu Belediye başkan adayı İnan Güney, Beyoğlu’nda hayata geçireceği projelerini İstiklal Caddesi’nde bulunan Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen bir toplantıyla duyurdu.

Beyoğlu’nun önemli hafıza mekanlarından Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törende, mekanla özdeşleşen usta sanatçı Ferhan Şensoy’u anarak başlayan İnan Güney, duygularını şöyle dile getirdi: “İçimde büyük bir heyecan var. Doğduğum, büyüdüğüm, ailemi kurduğum, iş hayatıma atıldığım, hayatıma yön veren güzel Beyoğlu’nu geliştirecek, hak ettiği konuma taşıyacak projeleri tanıtıyor olmak benim için benzersiz bir duygu büyük bir heyecan.”

Dokunmadığımız kimse kalmayacak

Beyoğlu’nun kaybolan kimliğine vurgu yapan Güney, şöyle devam etti:

“Beyoğlu ihmal edildi, Beyoğlu hizmet görmedi. Beyoğlu kötü yönetildi ve maalesef kimliksizleştirildi. Ne yazık ki kabullenmesi zor olsa da, Beyoğlu artık övündüğümüz Beyoğlu değil. Beyoğlu artık kalkınmanın, kültürün, sanatın ve yeniliklerin simgesi değil. Ancak Beyoğlu’nun güzel günlerine geri dönmesi imkansız da değil.

Uzun süredir Beyoğlu’nda uzman ekiplerle birlikte projeler üretiyoruz. tiklerini Önce Beyoğlu’nun röntgenini çektik. Tüm kesimlerin ihtiyaçlarını tespit ettik. Eksikleri ve yanlışları belirledik. İşinin ehli uzmanlar ile Beyoğluluları doğumlarından ölümlerine kadar hayatlarının her evresinde belediyeyi yanlarında hissedecekleri projeler planladık. Bu projelerimizle Beyoğlu’nun 45 mahallesinde dokunmadığımız kimse kalmayacak. Yediden yetmişe bütün Beyoğlu halkı, belediyesinin varlığını yaşantısında hissedecek.

Beyoğlu 30 yıldır sağlıklı bir kamu hizmeti almadı, iyi belediyecilik hizmetlerinden mahrum bırakıldı. Beyoğlu gibi bir güzelliğe sahip çıkmamak hem Beyoğlu’na hem de İstanbul’a ihanettir. Beyoğlu’nun mirasına sahip çıkan bir yönetim anlayışı getireceğiz. Beyoğlu’nu çok seviyoruz. Bu sevgiyle çok çalışacağız. Beyoğlu’nun hakkı bize emanet.

İnan Güney
CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NİN (CHP) BEYOĞLU BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İNAN GÜNEY, SEÇİM ÖNCESİ VİZYONUNU AÇIKLAYARAK ÖNEMLİ PROJELERİNİ TANITTI. GÜNEY, KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNE VURGU YAPTI. (İHA/İSTANBUL-İHA)

Beyoğlu’nda öne çıkan projeler

Güney, Beyoğlu’na ilişkin sorunları kentsel dönüşüm, istihdam, sosyal yardımlar, otopark, yeşil alan, kent meydanları, prestij caddeleri, tarihi ve kültürel mekanları ile hafıza mekanlarının korunması gibi başlıklar altında projelendirdiklerini ifade etti. Güney’in öne çıkan açıklamaları şu şekilde:

“Beyoğlu’nun en önemli sorunu Okmeydanı bölgesindeki Kaptanpaşa, Piyalepaşa, Fetihtepe, Keçeci Piri mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm problemi. Bu nedenle öncelikle sorunumuz ‘dirençli Beyoğlu’nu yaratmak. Yerinde, adil ve hakça dönüşümün güvencesi biz olacağız. Maalesef bölge rant odaklarına yönelik hazırlanan projeler ve müteahhit lobileri nedeni ile bugüne kadar plansız kaldı.

Yapılan planlar, halkın, esnafın, orada yaşayan vatandaşların yararına olmadığı için mahkeme tarafından oybirliğiyle iptal edildi. 30 yıllık bir yönetimin sonunda Okmeydanı planları dahi yapılamamış durumda. Peki biz ne yapacağız? Biz yerinde dönüşümü, vatandaşın mülkiyet hakkını garanti altına alan, daireye daire veren, ödeme çıkarmadan hazırlanan bir kentsel dönüşüm projesi ile Beyoğlu halkının karşısına çıkıyoruz.

Okmeydanı için hazırlanan proje tanıtıldı

Okmeydanı bölgesinin 29 adasında projeler hazırladık. Alanında uzman mimar ve şehir plancılarının hazırladığı ve 1 Nisan’dan sonra başlatacağımız bu örnek ada projesinde 694 daire bulunuyor. Burası dönüşüm bütçesini kendi lokasyon değeri ile yaratan ve üzerine belediyeye 250 tane rezerve daire kazandıran bir ada. Yani bu adada vatandaşın dairesine daire veriyoruz, vatandaş herhangi bir ödeme yapmıyor, proje kendi maliyetini finanse ediyor. Üzerine üstlük diğer yapı adalarındaki dönüşümde kullanmak üzere Beyoğlu Belediyesine 250 rezerv daire kalıyor. Rant odaklı olmayıp, halkın menfaati öncelenirse, bu planlar müteahhit gruplarıyla değil sokaklarda yapılırsa Beyoğlu Okmeydanı bölgesi kendi içerisinde dönüşüm bütçesini taşımaktadır. Önümüzdeki 5 yılı kentsel dönüşüm seferberlik yılı ilan ediyoruz. Konuya siyaset üstü bakacağız. Dönüşümü Beyoğlu Belediyesi’nin iştirak şirketi Dönüşüm AŞ., İBB’nin en güvenilir kurumlarından biri olan KİPTAŞ ve kamu, özel işbirliği ile yapacağız.  Bakanlığımızın kapısını açacağız ve bu meseleye siyaset üstü bakmalarını talep edeceğiz.

Güney’in kentsel dönüşüme yönelik diğer projelerinden satır araları şöyle:

  • Kentsel dönüşüm yapmadan önce 30 yıldır çözülemeyen imar tapu ve plan sorunlarını çözeceğiz.
  • Dar gelirli vatandaşlarımızın inşaat maliyetinin yüzde 60’ını, emekli vatandaşlarımız içinse yüzde 65’ini karşılayacağız.
  • Tüm riskli yapılara 2 yıl vadeli, faizsiz ödeme desteği ve sabit taksitli ödeme imkanı sunacağız.
  • Riskli yapılarda yaşayan komşularımıza 7 bin TL, emeklilerimize 9 bin TL kira desteği sunacağız.
  • ‘Beyoğlu İşimiz’ projesiyle Beyoğlu’nun iki yakasını bir araya getireceğiz. Türkiye’nin en lüks otellerinin, restoranlarının, holdinglerinin bulunduğu Taksim bölgesinde nitelikli işgücü arayan işverenlerle, Beyoğlu’nda iş arayan gençlerimizi bir araya getireceğiz. Beyoğlu’nda özellikle gastronomi, hizmet, turizm, tasarım, mimarlık ve restorasyon sektörlerinde nitelikli iş gücü arayan kurumları, bölgesel istihdam ofislerimizdeki havuzlarımızda yer alan gençlerle buluşturacağız. Beyoğlu’nun ekonomik gerçeklerine uygun meslek edindirme kursları açacağız.
  • Beyoğlu Hünerli Eller Projesi ile ustaların yeteneklerini, birikimlerini gençlere aktarabilecekleri programlar tasarlayacağız. Ustalara çırak, çıraklara da usta bulacağız, el sanatlarını, zanaatları yaşatacağız.
  • Açacağımız Kadın istihdam Merkezi ile kadınların iş hayatında daha güçlü ve üretken olmalarını sağlayacağız. İngilizce kursları, mesleki eğitim atölyeleri, dijital okur-yazarlık ve dijital pazarlama eğitimleri gibi fırsatlarla kadınların istihdama katılmasını sağlayacağız. Kadınların iş kurmaları ve geliştirmelerine destek olacağız.
  • ‘İlk İşim Beyoğlu’ projesi ile 18-29 yaş arasındaki ihtiyaç sahibi ve girişimci gençlerimizin ilk işlerini kurmalarına destek amacıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti ve 50 bin TL maddi destek sağlayacağız.
  • Esnaf destekleme programı ile Beyoğlu’nda esnafımıza harç ve vergilerde ödeme kolaylığı sağlayacağız. Belediye esnafın kapısını çaldığında açığını arayan değil, esnafa nasıl yardımcı olabiliriz anlayışında olacağız. Beyoğlu’ndaki en büyük sorunlardan birisi ‘geçici ruhsat’. Bu bir zulme dönüştü ve adeta sürekli ruhsatın muadili olmuş durumda. Biz geldiğimizde ruhsat zulmünü sonlandıracağız.

Okullarda beslenme paketi dağıtacağız

  • Örnektepe, Sururi, Hacıahmet ve Küçükpiyale mahallelerinde kuracağımız Aile Yaşam Merkezlerinde sosyolog, psikolog, sosyal hizmet ve hukuki destek uzmanları ile danışmanlık ve sosyal destek hizmetleri vereceğiz.
  • İhtiyacı olan her mahallede 3-6 yaş grubu çocuklar için tam süreli hizmet edebilecek kreşler açacağız.
  • Okul beslenme paketi ve süt projesi ile öncelikli olarak ihtiyaç sahibi mahallelerdeki okullarda ilköğretim çocuklarına beslenme paketi ve süt desteği sağlayacağız. Alan el veren eli görmeyecek şekilde, çocukları rencide etmeden, yemekleri akşamdan eve teslim ederek sessiz bir şekilde dağıtım yapacağız.
  • Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, kadınların hiçbir ayrım gözetmeksizin hangi ekonomik seviyede ve sosyal statüde olursa olsun kolaylıkla başvurabildikleri, ihtiyaçları doğrultusunda psikolog, pedagog ve sosyologlardan farklı alanlarda eğitim ve danışmanlık hizmeti alabildikleri bir merkezi olarak hizmet verecek.

Emekli evleri açılacak

  • Beyoğlu‘da en az 3 mahallede emekli evi açacağız. Emekli evlerinde emeklilerimizin vakit geçirebileceği, sosyalleşebileceği aktiviteler ve etkinlikler sunacağız. Yılın belirli dönemlerinde inanç ve kültür gezileri düzenleyeceğiz.
  • Cihangir’de açılacak Beyoğlu Yaş Alma, Demans ve Alzheimer Merkezi’nde ileri yaşlı Beyoğlu sakinleri için sosyalleşme imkanı sunmanın yanı sıra gün içerisinde evde tek kalan ve bakıma muhtaç Alzheimer ve demans hastaları için geriatri bakım hizmeti vereceğiz.
  • Emeklilere pazar desteği. Yılda 3 kez 5bin TL olmak üzere pazar desteğini İBB’den alabilecekler.
  • Beyoğlu Gençlik Merkezleri. Bir teknoloji merkezi olarak faaliyet gösterecek inovatif merkezin içinde ortak çalışma alanları ve kütüphaneler yer alacak. Genç girişimler için yapay zeka, kodlama gibi alanlarda sertifika eğitim programları sunacağız.
  • Beyoğlu Tıp Merkezi ile tüm Beyoğlululara koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri vereceğiz.
  • Can Dostum 7/24 Projesi. Sokak hayvanlarını Beyoğlu’nun barınaklarına gönül rahatlığı ile bırakabileceksiniz. Diğer ilçelerin hizmet alanlarına gitmenize gerek kalmayacak. Can dostlarımız için aşı, yaygın kısırlaştırma ve 7/24 veterinerlik hizmetleri vereceğiz. Acil durumlarda, veteriner ambulanslarımızı zor durumda olan sahipsiz hayvanlarımıza ulaştıracağız. Veteriner hizmetlerimizi Mobilvet ambulanslar aracılığıyla sokağınıza kadar ulaştıracağız.
  • İnanç merkezlerine bakım, onarım ve yapım desteği vereceğiz. Yakınları vefat eden komşularımız için taziye evi, dini görevli, ulaşım ve gıda desteği sağlayacağız.

Beyoğlu’nu denizle buluşturacağız

  • Beyoğlu Karaköy meydanı düzenlemesi ile kamusal kullanım alanı etkin ve kullanışlı hale getiriliyor.
  • Beyoğlu denize kıyısı olan bir ilçe. Mesela Kasımpaşa’da 1,5 km’lik sahil kesimi var ama ancak 100 metreden denize ulaşılabiliyor. Haliç kıyı alanlarında yapacağımız kıyı alan düzenleme projeleri ile Beyoğlu’nu deniz ile buluşturacağız.
  • İBB’nin öncülüğünde Hasköy kıyı alanı düzenlemesi yapılacak ve itfaiye merkezi açılacak.
  • Taksim Okmeydanı güzergahında yeni metro hattı açılacak.
  • Zincirlikuyu Prestij Caddesi haline dönüşecek
  • Etibank da bir prestij caddesi caddesi olacak, esnafın ve yaşayanların yüzü gülecek.
  • Beyoğlu’nun en önemli eksikliklerinden bir tanesi katlı otoparklar ve kapalı pazar yerleri. Dolapdere, Piri Paşa, Sütlüce ve Kulaksız bölgeleri başta olmak üzere Beyoğlu’nda otopark sorununu kapalı pazaryeri, kapalı otopark ve zemin üstü yeşil alan olarak düzenleyeceğiz.
  • Kent Tamir Beyoğlu Projesi. Beyoğlu’nun SİT alanında kalan tarihi yapılarımızın rolöve ve restorasyon süreçlerini belediyemizin oluşturacağı kent tamir programı, İBB Kültür Mirası Koruma Müdürlüğü ve komşularımızın işbirliğiyle gerçekleştireceğiz.
  • Beyoğlu Han ve pasajlarını yaşatma projesi. İBB işbirliğiyle İstanbul’un ticaret ve sosyal hayatına uygun olarak Beyoğlu’nun han ve pasajlarını yeniden İstanbul’un kullanımına açacağız.
  • Beyoğlu Metrohan. Tünelde bulunan 122 yaşındaki Metrohan, İBB Miras tarafından restore edilerek İstanbul’un en önemli kültür sanat merkezlerinden biri olacak.
  • Haliç Tershanesi İkinci Etap İstanbul Sanat Müzesi. Osmanlı denizciliğinin üstü Haliç’te, Fatih Sultan Mehmet’in mirası Tersane-i Amire’ye sahip çıkıyoruz. Bir bölümü İstanbul Sanat Müzesi haline gelen Haliç Tershanesi’nde İBB Kültürel Miras Koruma Müdürlüğü ile birlikte Performans Sanatları Merkezi ve Deniz Kültürü Müzesi açacağız.
  • Beyoğlu’nda tüm yıla yayılan kültür, sanat ve müzik festivalleri ile park ve meydanlarımızda çocuklar ve gençlerle buluşacağız.

EN SON HABERLER