13.2 C
İstanbul
Pazartesi, Nisan 29, 2024

Galata Kulesi Restorasyonu Ne Zaman Bitecek?

İstanbul’un en eski yapılarından, Beyoğlu’nun incisi Galata Kulesi, restorasyon işlemleriyle daha iyi bir görünüme kavuşacak.

GAZETE BEYOĞLU | İstanbul’un önemli yapılarından biri olan kuledeki çalışmaların 2024’ün nisan ayında tamamlanması planlanıyor.

Galata Kulesi Müzesi Müdürü Murat Bozcu, kasım ayının başında 8. teras katının çalışmalardan dolayı ziyarete kapatıldığını belirterek, kulenin külahında dışarıdan ve içeriden iskele kurulduğunu söyledi.

“Kuleyi son bir ayda günlük 1800 kişi ziyaret etti”

Çalışmalar kapsamında külahtaki kurşunların yenilendiğini aktaran Bozcu, “Bu kurşunlar izabe işlemi için Galata Kulesi’nden nakledildi. Eritilip tekrar kurşun levhalar haline getirilecek ve yine aynı kulenin külahında kullanılacaklar. Kurşunların söküm işlemi tamamlandıktan sonra çalışmanın önemli bir aşaması olan bakır alem söküldü. Bunda da çok büyük 120 tonluk vinçlerle beraber profesyonel iple erişim uzmanları bu çalışmaya destek verdi.” dedi.

Sökülen alemin özel bir laboratuvara nakledildiğini aktaran Bozcu, “Bakırdan yapılmış alemin,altın varak işçiliğiyle dış yüzeyindeki altın kaplamalar yenilenecek. Kurşunlar izabeden gelip yerine takıldıktan sonra son olarak alem, Galata Kulesi’nde tepe noktaya takılarak külah etrafındaki çalışmalar tamamlanmış olacak” ifadelerine yer verdi.

Külahtaki restorasyon çalışmasına rağmen kulenin 8. kat hariç diğer 7 katının ziyarete açık olduğunu vurgulayan Bozcu, vatandaşların Müzekart’la hiçbir ücret ödemeden kuleyi gezebileceklerinin altını çizdi.

Bütün restorasyon çalışmasının, göçmen kuşların İstanbul’a dönme tarihi olan nisan sonu öncesinde tamamlanması bekleniyor.

Neolitik Kent Çatalhöyük, AKM’de Sanatseverlerle Buluştu

EN SON HABERLER