13.2 C
İstanbul
Perşembe, Mayıs 2, 2024

Sabri Comart: Devletin Birinci Önceliği Kentsel Dönüşüm Olmalı

GAZETE BEYOĞLU | Muhtarlar röportaj dizimizin ikincisini, üç dönemdir bu görevi sürdüren ve yeniden aday olan Piyalepaşa Mahallesi Muhtarı Sabri Comart ile gerçekleştirdik.

– Öncelikle kısaca sizi ve mahallenizi tanıyabilir miyiz?

1969 Giresun, Alucra doğumluyum. 3 dönemdir  Piyalepaşa Mahallesi Muhtarlığı yapıyorum. Bu mahallede doğdum büyüdüm. 17 yıl ticaretle uğraştım. Yaklaşık 10-15 yıl siyasetle uğraştım. Sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptım, dernekçilik, vakıfçılık yaptım. Dolayısıyla halkla hep yakın temasım oldu. Muhtarlık  aslında hiç aklımda yoktu. Halktan, vatandaşlardan böyle bir talep geldi. 2009’da seçildim. 3 dönemdir de seçiliyorum, bu görevi sürdürüyorum. Her dönemde de 3-5 bin gibi büyük farklarla seçildim. Bu teveccüh neticesinde de bu görevi büyük mutlulukla ve onurla sürdürmeye devam ediyorum.

Piyalepaşa Mahallesi, Beyoğlu’nun en büyük mahallesi hasebiyle her kesimden vatandaşımızın yaşadığı çok kozmopolit bir mahalle. Anadolu’nun bir çok şehrinden Giresun’dan, Alucra’dan, Sivas’tan, Antalya’dan, Erzincan’dan, Van’dan, Diyarbakır’dan vs. Dolayısıyla mahallemi seviyorum ve muhtarlık görevimi gece gündüz severek yerine getirmeye çalışıyorum.

Şu anda biliyorsunuz ‘muhtarlıklar ne iş yapıyor ki’ diyenler de oluyor. Muhtarlıklar, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) sistemi çıktıktan sonar vatandaşın evrak anlamında muhtarlarla işi bitti. İyi ki de bu evrak işi bitti. Muhtar olmak isteyenler para kazanmak için değil hizmet etmek için muhtar olmalı. Muhtarlık evrak verip 3 lira 5 lira alma yeri olmamalı. Dolasıyla derdimiz vatandaşa hizmet etmek olmalı. Ben 14 yıldır bu mahallede ihtiyaç sahiplerine hayırsever iş adamlarının desteği ile yılda tahmini 7 milyon liraya yakın zekat dağıtıyorum. Her ramazanda 2 bin aileye gıda yardımı yapıyorum. Sadece bu yıl 860 ailemize 5’er kilo et dağıttım. Şimdi havalar soğudu. 2 bin torba kömür aldım. 200 ailemize kömür yardımı yaptım. 60 ailemize kira desteğinde bulundum. 120 ailemize fatura desteğinde bulundum. İhtiyaç sahibi dul-yetim hanelerimize düzenli yardımlarımız var. Tabi bu yardımlar, eskiden iş adamı olmam ve çevremin geniş olması dolayısı ile kolaylaşıyor. Hayırsever iş adamları ve arkadaşlarım sayesinde oluyor bunların çoğu tabiki. İşte bizler muhtarlar olarak vatandaşın cenazesinde düğününde yanlarında olduğumuz gibi bu anlamda da yanında ve hayırseverlerle arasında bir köprü olmalıyız.

Biliyorsunuz, bundan 3 yıl önce bir pandemi süreci yaşadık. Vatandaşlarımız çok sıkıntılı günler geçirdi. Biz de muhtar olarak vatandaşın yanında nasıl olabiliriz, nasıl destek olabiliriz diye düşündük hep. Filyasyon ekibinde olmamızdan ötürü de sokağa çıkabiliyorduk. O süreçte de her gün mahallemizdeki vakaları takip ederek, bütün bu hastalığa yakalanan kişilere, ailelere ulaşarak ihtiyaçlarını da karşıladık. Yani en zor günlerde dahi bu iletişimi, desteği sağladık.

Songül Öztunç: Beyoğlu’nun En Önemli Sorunu Otopark ve Yoksulluk

Sabri Comart: Biz De Çocuklarımıza Aynı Şeyi Söylemek İstemiyoruz

– Şu anda mahallenizin güncel sorunları ve vatandaşın sorunları, talepleri nelerdir?

Son aylarda malum ülke ekonomisinden ötürü ekonomik sıkıntılar ön planda. Benim mahallemde sektörel olarak tekstil üretim ve ticaretinin hakim olduğu bir mahalle. İşler çok düştü. Kiralar çok arttı. Eski yapılarda dahi istenen 12-13 binleri buluyor. Özellikle asgari ücretli vatandaşlarımın bu şartlarda durumları kötü gerçekten. Vatandaşın zor bir durumdan geçtiğini görüyoruz ve hissediyoruz. Bu anlamda elimizden geldiğince yine yardım taleplerine karşılık vermeye çalışıyoruz.

Mahallemizde kentsel dönüşüm önceliğimiz olmalı. Bu mahalle 1960’larda imara açılmayan Anadolu’dan gelen insanların gecekondu yapılaşmasına gittiği br mahalle. 40-50 sene olmuş. Maalesef binalar plansız ve dayanıksız. Devlet yetkililerinden talebimiz öncelikle bu yönde bir çalışmanın yapılması. Tabi bu sorun sadece bizim mahallemizle alakalı bir sorun değil. İstanbul hatta deprem ülkesi olmamız dolayısıyla ülkemizin genel sorunu. Devletin birinci önceliği bu konu olmalı.

Tabi otopark, yeşil alan sorunlarımız da var. Maalesef Beyoğlu eski bir ilçe olması sebebi ile boş alan kalmamış. Dar bir alana sıkışmışız. Belediyemiz, belediye başkanımız, ufak ufak olsa da mevcut boşalanlara da basket sahası, küçük çocuk parkları yapmaya çalışıyor elinden geldiğince. Ama yeterli değil tabi.

-Beyoğlu’nda gördüğünüz sorunlar neler?

İlçemizdeki sorunlarda benzer sorunlar elbette. İlçemizde kentsel dönüşüm öncelikli sorunumuz. Belediyelerimizin de biraz daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Örneğin Cemal Kamacı’nın orada geçen sene bir dönüşüm başladı. Kabası bitti. Orası tamamlanırsa vatandaşımıza iyi bir örnek teşkil edecek.

Biz de bu değişimi, dönüşümü görmek istiyoruz artık. Rahmetli babam derdi ki, biz göremeyiz ama siz görürsünüz. Biz de çocuklarımıza aynı şeyi söylemek istemiyoruz. Biz görelim artık. Biz de güzel bir kentte ve daha düzenli, planlı bir şehirde yaşamak istiyoruz.

piyalepaşa muhtarı

-Kentsel dönüşümün, mahallelerin kültürel ve demografik yapısına etkisi nasıl oluyor?

Bizim mahallemizde kısıtlı bölgelerde de olsa yapılan dönüşümlere olumsuz bir etkisi olmadı. Az önce dediğim gibi Cemal Kamacı’nın orada yapılan dönüşümde 960 ailemiz yine aynı bölgede konaklamaya devam edecekler. Bu dönüşümde ekstra bir yapı konutta yapılmadığı için yine aynı mevcut vatandaşlarımız yaşayacaklar orada. Dolayısı ile sosyo-kültürel yapısında pek değişiklik olmayacak.

Şunu da eklemek istiyorum ev sahiplerine bir çağrı olarak; lütfen ellerini biraz vicdanlarına koysunlar. 3-5 bin lira kira alırken 4-5 katını isteyip ödeyemiyorsanız çıkın demesinler. Geçim derdinde olan vatandaşların özellikle çocuklarının rızkı istenip alınıp yenilemez. Vatandaş yemeden içmeden aldığı paranın hepsini sana getirirse mağdur olur. Bunlara mahallemizde çok fazla şahit olduğum için söyleme gereği duydum. Deprem bölgesinde fırsatçılık yapanlar gibi yapmamak gerekiyor bu kriz döneminde… Mal sahibi aslında Yaradan. O isteğinde verir istediğinde alır. Biraz da bu açıdan baksınlar. Ben böyle düşünüyorum.

sabri comart
Sabri Comart, Piyalepaşa Muhtarı

– Yerel seçimler yaklaşıyor. Bu seçim sürecinde ve seçildikten sonra başkan adaylarından beklentileriniz neler?

Ben hiçbir partiye üye değilim. Sabri Comart olarak, tek başına bir vatandaşım öncelikle. Muhtar olarak da katıldığım seçimlerde 8-9 bin civarı oy aldım. Mahallemizde bütün partilere mensup olan kardeşlerimiz de var. Ben hepsinden de oy alıyorum. Ben belediye başkanlarının da parti rozetini çıkarıp bütün vatandaşlara eşit mesafede durmasından eşit bir şekilde hizmet etmesinden yanayım. Öyledir belki ama yanlış algıları, kutuplaşmaları kırmamız gerekiyor. Bütün adayları başarılara diliyorum. Hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun. Milletimize, ilçemize kim hizmet edecekse o gelsin.

EN SON HABERLER